100-jarige bestaan Amsterdam Airport

Schiphol, ook bekend als Amsterdam Airport, vierde in 2016 haar 100-jarige bestaan. Echter, zoals alle bedrijven is ook dit vliegveld ooit klein begonnen en zag het er 100 jaar geleden heel anders uit. In 1916 landde er voor het eerst een militair vliegtuig op het kleine militaire vliegveld dat later zou uitgroeien tot één van de belangrijkste vliegvelden van Europa.

Deze ware Mainport Vliegveld Schiphol verwerkte in 2018 71,1 miljoen passagiers, waarvan velen op doorreis. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij, opgericht in 1919, vervoerde hiervan 34,3 miljoen passagiers. Dat is een enorm aantal, en het kan dan ook wel gezegd worden dat Schiphol de absolute thuishaven van KLM is en dat de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Van Haarlemmermeer tot 2.787 hectare oppervlakte

Boer Knibbe verkocht ruim 100 jaar geleden aan het Nederlandse leger een stuk land van 12 hectare dat het begin van Schiphol Amsterdam zou worden. De jaren daarna werd er een militaire vliegbasis gebouwd op de bodem van wat vroeger het Haarlemmermeer was.

Dit drooggelegde gebied ligt zelfs 4 meter onder zeeniveau. Na de Eerste Wereldoorlog werd er besloten om het militaire vliegveld te verplaatsen en om Schiphol Amsterdam uit te laten groeien tot een burgervliegveld. Tegenwoordig heeft dit vliegveld een oppervlakte van 2.787 hectare, wat groter is dan menig steden.

Wist je dat…?

Wist je dat Schiphol Amsterdam, ook wel Schiphol Airport in de volksmond, eigenlijk helemaal niet in Amsterdam ligt? Of dat de 71,1 miljoen passagiers in 2018 goed is voor een derde plaats op de Europese ranglijst? Alleen London Heathrow en Parijs Charles de Gaulle scoren beter. Wist je dat er vanaf Schiphol 104 luchtvaartmaatschappijen vliegen? Maar een handvol daarvan is Nederlands van origine.

En wat je vast ook niet wist is dat er op Schiphol een speciaal oefenvliegtuig staat waarop de brandweer kan oefenen. Wist je dat er geen duidelijk antwoord waar de naam Schiphol vandaan komt? Wel zijn er theorieën zat natuurlijk…